Visa, MasterCard, PayPalShop with confidenceSecured by ThawteKlarna

Kaffets historia

Liksom alla legender, är också ursprunget till kaffet mycket omstritt. När allt kommer omkring, verkar historiker vara överens på en punkt: Troligen växte på 1300-talet en vild typ av kaffeväxt på dåvarande Jemens karga kullar vid kusten. Det rapporteras att det där borta fanns en skara eremiter, som levde på jordbruk och djurhållning, betraktade sina getter som när de åt vissa blad och frön av en vintergrön buske, drabbades av rastlöshet och sömnlöshet. Så kom det sig att munkarna använde denna växt som ett livsmedel och dryck.

Vanan vid den aktiverande drycken som då kallades ”arabiskt kaffe” spred sig hos egyptierna och bland turkarna. Faktum är att det gamla Jemen erövrades på 1600-talet av etiopierna, senare av perserna och araberna, och slutligen av ottomanerna.

Kaffehuskulturens kronologi

1554 i Konstantinopel (i dag Istanbul) öppnade det första kaffehuset
1647 första kaffehuset i Venedig på Markusplatsen
1650 kaffe dyker upp i Marseille, Amsterdam, Hamburg, Paris och London och de första "kaféerna" uppstår.
1685 i Wien öppnar det första kaffehuset, av armeniern Johannes Theodat
1720 i Venedig grundas café "Florian".
1723 i Venedig grundas café "Aurora".
1760 i Rom grundas café "Greco".
1733 öppnandet av café "Gilli" i Florens
1815 öppnandet av café "Giacosa" i Florens
1882 öppnandet av café "Rivoire" i Florens
1900 i Wien öppnas det 600:e kaffehuset

1800-talet fram till idag

På slutet av 1800-talet och början av 1900-talet sträcker plantager ut sig på ön Martinique med omkring 20 miljoner kaffeträd, vars sorter importerades från växthus i Versailles av kapten Mathieu de Cliau. Från Martinique spred sig plantagerna också till de andra öarna i Små Antillerna, och nådde på kort tid en produktion, som vid den tiden täckte tre fjärdedelar av den europeiska efterfrågan. Från denna tidpunkt går "Orientkaffet" starkt tillbaka. I dag kommer nästan all produktion från Centralamerika, Brasilien och de tropiska områdena i Sydamerika. Världsproduktionen av kaffe når runt 100 miljoner säckar per år, där Brasilien leder med ungefär en fjärdedel av produktionen, med en egen förbrukning på 9 miljoner säckar.