Visa, MasterCard, PayPalShop with confidenceSecured by ThawteKlarna

Perkolator och vakuumbryggare

Strängt taget är perkolatorer en underkategori till filterkaffebryggareVatten värms upp, stiger som en ånga, väter kaffepulvret och flyter nedåt genom en metallsil in i uppsamlingsbehållaren. Totalt finns det tre funktionsprinciper för perkulatorer:

Cirkulationsperkolator

Das Wasser steigt von einem Gefäß durch ein Röhrchen nach oben, benetzt Kaffeepulver und wird im ursprünglichen Gefäß wieder aufgefangen.

Pump-perkolatorer

Till skillnad från cirkulerande perkulatorer har pump-perkulatorer en extra behållare, för att fånga det redan en gång, passerade vattnet genom kaffepulvret som färdigt kaffe. Principen motsvarar i grund och botten en kaffebryggare med filter.

Vakuumbryggare

Den förmodligen mest kända leverantören är Bialetti. I ett trycktätt system (mokakannan) värms vatten till kokpunkten. Ångan stiger först upp i ett rör under tryck, genomtränger kaffepulvret direkt för att sedan att samlas i ett kärl.

Ofta kallas sådan tillredning av kaffe felaktigt för espresso. Eftersom perkulatorer arbetar med endast lite eller inget tryck, och espressons typiska crema bildas först vid 9 bars tryck, är slutprodukten en moka.

Fördelar

  • Låg anskaffningskostnad
  • Låg kostnad per kopp
  • Lite tid för rengöring
  • Enkel teknik/lång livslängd
  • Låga utrymmeskrav/transportabel

Nackdelar

  • Tillreder bara moka
  • Kräver extern värmekälla för varmvattenproduktion